Nystädat och trevligt! Eller..?

Igår städade jag buren riktigt ordentligt. Tog en timme att tvätta gallret. Blev den ren? Nej...

Varför ska det vara så förbannat svårt att få rent gallret? Hur länge och noga man än håller på så är det alltid lite kladdigt/fett. Tyvärr finns det ingen dusch här hemma där jag kan rulla in voljären så det är bara på sommaren som jag kan ta ut den och dränka den i vatten. Då kan den stå i solen och torka.

Men men, det blev en massa skojig inredning i alla fall =) Råttorna blev överlyckliga och de har hållt igång hela natten! Till och med mamma hade hört dom, och hon och pappa sover ändå på övervåningen!

Dinner!

Vägde maten idag igen. Det blev potatis, falukorv och wok-grönsaker. Det blev ca 285g mat, jag tyckte att det vart för lite igår så jag gjorde mer nu. 20% falukorv, 30% potatis och 50% grönsaker. Och råttorna äter som dårar såklart ^^

Räkmums

Idag har jag varit i stallet hela dagen så jag gjorde inte som igår med maten. De fick två räkor att dela på (det måste bli uppätet när buren inte längre står i mitt rum... =P) och sedan majs och tomater från middagen.

Matförsök

Nu håller jag på och fixar en måltid åt råttorna - 40g köttbullar (kanske det inte bästa köttet... =P), 80g isbergssallad, tomat och morot, 80% fullkornsmakaroner. Sen ska jag mixa det så att ratzen inte kan peta ut något. Tyvärr tror jag att det blir lite lite mat för 5 råttor att dela på, men det är väl en bra början i alla fall! Sen lär jag komma på hur mycket de äter...

Nu har de fått maten! Gott enligt råttorna! Det vart ca 190gr mat och det var lite mindre än vad jag brukar ge dom (brukar ge en full skål). Men så ger jag alltid så pass mycket så att det inte äts upp på en gång - alla ska kunna äta sig mätta, så att inte den som kommer sist blir utan.

Paula: Kanske en fördelning på 20% protein, 30% kolhydrater och 50% grönsaker är bättre? Fast jag måste verkligen komma på lite fler grönsaker att variera med =P

Mat och sånt

När jag pratade med Grodan om Westmales knöl så frågade hon mig vad jag ger för mat osv. Jag är ärligt talat inte så noga med hur mycket av varje de får - jag går alltså inte efter tallriksmodellen varje dag, utan ger av allt. Får de mer kött ena dagen, så får de mer grönsaker nästa osv. Kanske jag borde bli bättre på det och anstränga mig mer med maten?

Om man ska gå efter tallriksmodellen så verkar det vara ungefär 40% kolhydrater (potatis, pasta, ris, bröd osv), 40% grönsaker/frukt och 20% protein (kött, fisk, ägg, bönor, linser osv). Låter det okej? Sedan lär det väl bara vara att väga upp något av delarna, lägga till lagom mängd av resten och sedan mixa allt så att råttorna inte kan plocka ut det godaste.

Det "felande" är ju att de får torrfoder och alltså en hel del kolhydrater därifrån... Har för mig att Grodan nämnde något sådant förut också.

Mitt torrfoder består utav:
Müsli (Axa grynblandning eller Frebaco lätt)
Hamsterblandning pelletsfri
Frömix
Oskalade sesamfrön
Linfrön (jag vet, det är för sent för den här omgången mat =P)
Hundmat (vet inte vilket märke, fick av Paula förut)
Havreringar

Det var allt jag kom på nu. Det står inte i någon speciell ordning, förutom müslin. Den är det förstås mest av.

Nu jävlar!

Nu måste jag ta tag i bloggandet igen ju! Har inte ens skrivit om Stora Pet!! Men här kommer det:
Sushi blev bästa juniorhona i ena pet och kom på andra plats i den andra petklassen. Två A-pris fick hon också. Westmale blev diskad i båda sina klasser =( I agilityn blev det lite knas, för den före oss skulle plötsligt inte vara med, så jag hann inte väcka henne innan vi skulle upp. Så hon ville mycket hellre sitta och tvätta sig så tiden tog slut. I petklassen blev hon diskad pga knölar under hakan. Vet inte vad det är för knölar, och Grodan visste inte heller riktigt. Möjligtvis svullna lymfkörtlar eller något liknande.

Råttortyr =(

Idag har det varit råttortyr här hemma, och mer ska det bli =( Det har klippts klor!! Och det var iiiinte kul enligt Sushi i alla fall. Men det gick så bra så ändå! Jag är så glad att jag lyckades!

Hon blev lite gladare när hon fick välling sen i alla fall. Och en mumsig omelett-liknande röra:

Vägning äntligen

Nu ska jag uppdatera lite här! Igår vart det vägning av råttorna:

Westmale: 405g (396g)
Sushi: 333g (311g)
Titti: 272g (274g)
Cocos: 314g (310g)
Clementin: 270g (268g)

Hallå, ni ska gå UPP i vikt =( Kan iofs bero på att de i förrgår var lösa under hela dagen och hela natten... Så de kanske sprang av sig lite fett. Men det var ju ändå ett bra tag sedan de vägdes, så de borde ha gått upp mer...

RSS 2.0